Pierogi z różnym nadzieniem, sosami.......... pycha ! |
Wczorajsze, pierwsze Święto Pieroga Świętokrzyskiego przy ruinach Zakładu Wielkopiecowego w Bobrzy było jakby drugim daniem po zalewajce- zupie szczególnie naszej, świętokrzyskiej. Nawet encyklopedie przyznają, że zalewajka ma kieleckie korzenie. Zaś zalewajka świętokrzyska jako pierwsza, już 6 lat temu, została wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Po sukcesie pierwszego Świętokrzyskiego Święta Zalewajki w 2010 roku przyszła kolej na pierogi. Zachodnią granicą przyrządzania tych wschodnich pyszności jest właśnie nasz region i np. Ślązacy wykupują je u nas masowo. Stawiajmy zatem na pierogi !!!
Oczekiwanie na pierogi.... |
Zanim można było takimi specjałami nasycić spojrzenie i podniebienie.... |
...trzeba było cierpliwie poczekać, aż zapełnią się półmiski Kół Gospodyń Wiejskich |
Wreszcie są ! Na pierwszym planie "Kostomłockie po gospodarsku" |
Obowiązywał przelicznik: jeden pieróg = 1 zł |
Pierogi smakowały niesamowicie ! |
Wczoraj przed murem oporowym zakładu w Bobrzy trudno było znaleźć miejsce do parkowania |
kk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz